ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОФІЛЮ ВИМОГ ДО ЗВ’ЯЗУВАЛЬНОГО ГРАВЦЯ В СУЧАСНОМУ ВОЛЕЙБОЛІ - Петренко, О. В. (Фізичне виховання та спорт, 2024)
У статті розглянуто сучасні вимоги до зв’язувального гравця в олімпійському виді спорту – волейболі. Зазначено, що цей гравець відіграє організаційно-комунікативну роль та управління психологічними аспектами гри, відповідає за передачу м’яча з оптимальною траєкторією, виконання атакувальних комбінацій та адаптацію стратегії гри під час матчу. Розігрувальний гравець повинен володіти руховими навичками, включно з координаційними здібностями, володіти технікою виконання широкого арсеналу передач та комбінацій, а також високим рівнем загальної й спеціальної фізичної підготовки. Незважаючи на те що вони мають менші антропометричні показники, пасувальники відзначаються високою точністю у виконанні передач м’яча та успішністю в подачі. Однак їхній найменш задовільний показник – прийом м’яча. Зв’язувальні також активно беруть участь у захисних діях, включно з блокуванням та організацією групового блоку. Проведено опитування серед гравчинь вищої ліги чемпіонату України та 3-ї ліги Чемпіонату Німеччини для створення профілю вимог до гравця в категоріях технічні, тактичні та психологічні якості. Визначено, що ефективність команди значно залежить від професіоналізму та універсальності розігрувального гравця. Психологічна стабільність та прогнозування техніко-тактичних дій зв’язувального також відіграють важливу роль у формуванні успішної командної гри. Тактичні вміння пасувальника полягають у виборі оптимальних стратегій та комбінацій, що сприяють досягненню максимального результату. Відповідно до отриманих результатів 90,8% опитуваних волейболісток вважають, що зв’язувальна має грати «розумну гру», 64,6% вважають, що розігрувальна має адаптувати свої паси до нападників і володіти широким арсеналом комбінацій, найменш важливою є «надійна гра».