СИНЕРГІЯ СИЛИ ТА НЕЙРОПЛАСТИЧНОСТІ: КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО ВИВЧЕННЯ ФІЗІОЛОГІЧНИХ І ПСИХОЛОГІЧНИХ АСПЕКТІВ МАЙСТЕРНОСТІ В ММА - Солдатенков, В. В.; Євстігнеєва, І. В. (Фізичне виховання та спорт, 2024)
ММА, або змішані бойові мистецтва, є унікальним видом спорту, який поєднує в собі елементи різних бойових дисциплін, таких як бразильське джиу-джитсу, тайський бокс, карате, бокс та інші. Застосування цього багатогранного підходу дає змогу бійцям використовувати різноманітні стратегії та техніки в бою залежно від їхніх сильних сторін та унікального стилю. Мета дослідження – вивчення впливу силових тренувань на фізіологічні та нейропластичні адаптації у бійців ММА, а також оцінка змін у психологічній стійкості та технічній майстерності, що випливають із цих тренувань. Об’єкт дослідження – фізіологічні механізми і психологічні аспекти, які впливають на виконання та бойову готовність бійців ММА під час інтенсивних силових тренувань. Для досягнення поставленої мети використовувалися теоретичні методи дослідження: системний аналіз, синтез та узагальнення наявних теоретичних знань для створення цілісного уявлення про вплив тренувань на різні аспекти підготовки в ММА. Результати дослідження. Запропоновано комплексний підхід до вивчення фізіологічних і психологічних аспектів майстерності у ММА, зокрема взаємозв’язок між тренуваннями, фізіологічними адаптаціями, нейропластичністю та психологічними чинниками в цій спортивній дисципліні. Ефективне використання сили в ММА безпосередньо залежить від володіння технічними навичками. Розвиток сили без одночасного поліпшення техніки може не принести бажаного результату в покращенні бойової ефективності. Витривалість є ключовим аспектом підготовки бійців ММА, що забезпечує їм здатність підтримувати високий рівень продуктивності протягом усього бою. Аеробна й анаеробна витривалість вимагають спеціалізованих тренувань для досягнення успіху в ММА. Ментальна стійкість і здатність керувати стресом відіграють життєво важливу роль в успіху бійців ММА. Спортивні психологи можуть надати їм інструменти для кращого управління емоціями та стратегічним мисленням під час бою. Для досягнення оптимальних результатів в ММА потрібно інтегрувати силові тренування, технічну підготовку, тактику, стратегію та психологічну стійкість. Кожен аспект тренувального процесу повинен бути узгоджений з іншими для досягнення кращих результатів. Висновки. Володіння технікою є ключем до ефективного застосування сили в ММА. Витривалість є важливою для підтримки продуктивності протягом бою. Ментальна стійкість та управління стресом є необхідними для успіху в ММА. Інтеграція силових тренувань, техніки, тактики та психологічної підготовки є ключем до досягнення оптимальних результатів.