ВПЛИВ ЗАНЯТЬ СИЛОВИМ ФІТНЕСОМ НА ПСИХОЕМОЦІЙНИЙ СТАН ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Бейгул, І. О.; Бейгул, О. М.; Гладощук, О. Г. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
У статті розглянуто вплив занять силовим фітнесом на психоемоційний стан студенток на заняттях з фізичної культури і спорту в ЗВО. Показано, що силовий фітнес має високий емоційний складник та широкий арсенал рухової активності, а також позитивно впливає на відновлення психічного стану студентської молоді. Мета – дослідити вплив занять силовим фітнесом на психоемоційний стан студенток закладів вищої освіти. Методи: теоретичні; емпіричні; педагогічне тестування; педагогічний експеримент; методи математичної статистики. Дослідження проводили на базі Дніпровського державного технічного університету, заняття відбувалися офлайн. Для перевірки впливу занять силовим фітнесом на психоемоційний стан студенток організовано педагогічний експеримент тривалістю вісім місяців. У дослідженні взяли участь студентки І–ІІ курсів віком 17–19 років. Студенток було поділено на дві групи: КГ – контрольна група (n = 43) та ЕГ – експериментальна група (n = 45). КГ займалася за загальноприйнятою програмою з фізичної культури, а ЕГ займалася на заняттях силовим фітнесом. Заняття проводилися два рази на тиждень. Результати дослідження. Отримані результати студенток контрольної та експериментальної груп до початку формувального експерименту показали, що показники домінантного психічного стану (ДС-8) були майже однакові, за відсутності достовірних (р > 0,05) відмінностей. Після проведення формувального експерименту аналіз динаміки показників домінантного психічного стану (ДС-8) виявив позитивні зміни в обох досліджуваних групах. У студенток контрольної групи відмічені незначні недостовірні (р > 0,05) зміни. У студенток експериментальної групи спостерігалося істотне достовірне (р < 0,05– < 0,01) покращення всіх досліджуваних показників. Висновки. Підсумовуючи вплив занять силовим фітнесом на психоемоційну сферу студенток, можна констатувати, що застосування засобів силового фітнесу на заняттях з фізичної культури і спорту викликає більш позитивні зміни в психіці, формує стійкий, бадьорий, активний стан, сприяє формуванню позитивних емоцій та забезпечує високу самооцінку дівчат.