АНАЛІЗ ТЕХНІЧНИХ ПРИЙОМІВ СКЕЛЕЛАЗІННЯ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ПРОСТОРОВОГО МИСЛЕННЯ В ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ - Єварницький, І. А. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
Просторове мислення є однією з ключових когнітивних навичок, необхідних для орієнтування в навколишньому середовищі, прогнозування траєкторій руху та розв’язання складних технічних і математичних задач. Його розвиток відіграє важливу роль у багатьох професійних сферах, зокрема в інженерії, архітектурі, програмуванні та природничих науках. Однак сучасні освітні підходи не завжди ефективно сприяють формуванню цієї навички. Одним із перспективних засобів розвитку просторового мислення є спортивне скелелазіння. У статті здійснено детальний аналіз технічних прийомів скелелазіння з погляду їх впливу на розвиток просторового мислення в дітей та молоді. Розглянуто специфіку виконання статичних і динамічних рухів, визначено їхні когнітивні особливості та рівень залучення різних аспектів просторової уяви. Зокрема, досліджено механізми ухвалення рішень під час лазіння, необхідність швидкого оцінювання відстаней, кутів та можливих варіантів переміщення. Особливу увагу приділено динамічним елементам, які потребують точного прогнозування траєкторії польоту, моменту контакту із зачепою та ефективного використання імпульсу руху. Також розглянуто можливості інтеграції скелелазіння в навчальні програми з метою підвищення рівня розвитку просторового мислення в дітей різного віку та фізичної підготовленості. Визначено потенційні шляхи адаптації тренувальних методик для навчальних закладів та спортивних секцій. Окреслено перспективи подальших досліджень, спрямованих на розробку науково обґрунтованих програм, які поєднуватимуть фізичну активність із когнітивним тренуванням, що дасть змогу підвищити ефективність освітнього процесу та фізичного виховання.