ВПЛИВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ НА ПОКАЗНИКИ ШВИДКІСНО-СИЛОВОЇ ПІДГОТОВКИ ЮНИХ БОКСЕРІВ 14–15 РОКІВ У ПІДГОТОВЧОМУ ПЕРІОДІ - Ісаєв, Р. С.; Штанагей, Д. В. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
Мета статті – науково обґрунтувати й експериментально перевірити ефективність програми розвитку швидкісно-силових якостей у юних боксерів віком 14–15 років у підготовчому періоді річного тренувального циклу. У дослідженні взяли участь 32 спортсмени зазначеного віку, яких розподілено на контрольну та експериментальну групи по 16 осіб у кожній. Рівень спортивної кваліфікації відповідав III–II розрядам. Застосовано сучасні методи оцінки фізичних якостей, зокрема визначення абсолютної та відносної сили удару, показників спеціальної вибухової роботи м’язів верхніх кінцівок, коефіцієнтів витривалості й потужності. Інструментальне тестування проводилося з використанням хронодинамометра моделі SPUDERG-10. Основний акцент експериментальної програми зроблено на диференційованому розподілі засобів швидкісно-силової підготовки в межах мікроциклів – як на початку, так і наприкінці тренувального заняття. Програма містила вправи як прямого, так і непрямого впливу: перші застосовували переважно в мезоциклі спеціальної підготовки та моделювали характер змагальних рухів у боксі, другі – у межах загальної фізичної підготовки, сприяючи гармонійному розвитку загальних рухових здібностей. Педагогічний експеримент продемонстрував суттєве покращення в спортсменів експериментальної групи показників абсолютної сили (t = 2,46–3,34; p < 0,05), відносної сили (t = 2,43–2,60; p < 0,05), сумарного тоннажу (t = 3,49; p < 0,01), коефіцієнта вибухової витривалості (t = 3,13; p < 0,01), індексу вибухової витривалості (t = 2,46; p < 0,05) та індексу креатин-фосфатної працездатності (t = 2,96; p < 0,01). Отримані результати свідчать про високу ефективність методики цілеспрямованого розподілу тренувальних впливів, адаптованих до функціонального стану спортсменів і фаз заняття. Такий підхід дає змогу посилити адаптаційні реакції організму та сформувати стабільні навички швидкісно-силової роботи, необхідні в змагальній діяльності. Матеріали дослідження можуть бути використані для вдосконалення навчально-тренувального процесу в системі дитячо-юнацького спорту, зокрема в боксерських секціях, з метою індивідуалізації програм фізичної підготовки спортсменів підліткового віку. Перспективи подальших досліджень пов’язані з пошуком оптимальних співвідношень між загальнопідготовчими й спеціальними вправами залежно від рівня спортивної кваліфікації та індивідуальних психофізіологічних особливостей спортсменів.