ІННОВАЦІЙНІ НАПРЯМИ У ПІДГОТОВЦІ КОМАНД З ІГРОВИХ ВИДІВ СПОРТУ - Кучеров, Д.; Козіна, Ж. Л.; Дяченко, А. Ю. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
У статті розглядається експериментальне впровадження нейропсихологічно орієнтованого підходу до підготовки спортсменів ігрових видів спорту, що поєднує когнітивну стимуляцію, тренування емоційної саморегуляції та цифровий моніторинг психофізіологічних параметрів. Актуальність дослідження зумовлена потребою в адаптивних моделях тренування, які враховують не лише фізичну, а й когнітивну та емоційну готовність спортсменів до змагального навантаження. У дослідженні взяли участь юнаки-регбісти та гандболісти, розподілені на контрольну й експериментальну групи. Оцінювалися: час простої реакції, тривалість концентрації уваги, варіабельність серцевого ритму (RMSSD), рівень ситуативної тривожності (за Спілбергером), частота правильних рішень у VR-тестуванні. Результати засвідчили статистично значущі зміни в експериментальній групі: покращення сенсомоторної реакції (p<0.001), зростання уваги (p<0.001), підвищення HRV (p<0.001), зниження тривожності (p<0.01), зростання точності рішень (p<0.001). Це підтверджує ефективність впровадження когнітивно-регуляторних технологій у тренувальний процес, що формують вищий рівень нейропсихологічної адаптації, когнітивної гнучкості та емоційної стабільності спортсменів. Аналіз сучасної літератури підтвердив наукову валідність отриманих даних та засвідчив перспективність подальшого розвитку мультидисциплінарних стратегій підготовки в командних видах спорту.