ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ БОРЦІВ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ РІЧНОГО ТРЕНУВАЛЬНОГО ЦИКЛУ - Рибалко, П. Ф.; Солодовніков, М. Д. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
Правильне харчування є важливим складником успішної змагальної діяльності борців вільного стилю. Потреби в харчуванні різняться на різних етапах тренувань з особливим акцентом на розподіл макроелементів, достатність мікроелементів та стратегічне управління вагою. Мета дослідження – визначити структуру харчування для спортсменів – борців, на різних етапах річного тренувального циклу. У результаті дослідження встановлено, що в підготовчому періоді річного тренувального циклу спортсменам необхідно вживати висококалорійну їжу з переважанням білків для росту м’язів, вуглеводів для забезпечення енергією, достатню кількість корисних жирів. Дієта має складатися приблизно з 55–60% вуглеводів, 25–30% жирів і 15–20% білків, щоб задовольнити потреби в енергії та підтримати відновлення м’язів. У змагальний період річного тренувального циклу необхідно споживати швидкі та складні вуглеводи, легкозасвоювані білки, вітаміни й мінерали (особливо калій, магній, кальцій, залізо). Для відновлення енергетичних запасів організму й зменшення навантаження на травну систему в перехідному періоді необхідно збалансоване харчування з достатньою кількістю білків, жирів і вуглеводів, колагену й желатину для зміцнення суглобів і зв’язок. У ході дослідження визначилася проблема безпечного зниження ваги спортсменами перед змаганнями. Ми провели опитування спортсменів – борців вільного стилю, щодо застосування ними різним методів зниження ваги. У результаті аналізу відповідей можна зазначити, що для зниження ваги 58,7% респондентів використовують водно-харчовий режим, 24,2% респондентів – режим харчування. Більшість респондентів, 63,2%, під час підготовки до змагань застосовують форсований метод зниження ваги тіла, і лише 14,9% спортсменів – поступовий метод. Таким чином, потреби в харчуванні борців змінюються на різних етапах річного тренувального циклу, залежно від інтенсивності тренувань, календаря змагань і стратегій контролю ваги. Підхід до розроблення раціонів харчування спортсменів протягом річного тренувального циклу повинен ураховувати особливості біохімічних і фізіологічних процесів, які протікають в організмі при фізичних навантаженнях і на етапі відновлення.