СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ФУТБОЛІСТІВ НА РАННЬОМУ ЕТАПІ СПОРТИВНОЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ - Саутов, Р.; Тищенко, В. О. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
У статті представлено результати констатувального етапу дослідження рівня фізичної підготовленості юних футболістів на етапі попередньої базової підготовки. Актуальність роботи зумовлена потребою обґрунтованого моніторингу фізичного стану спортсменів з метою своєчасного виявлення недостатньо розвинених фізичних якостей, які мають вирішальне значення для майбутньої змагальної діяльності. Метою дослідження було встановити структурні характеристики фізичної підготовленості футболістів і проаналізувати відхилення від нормативних показників. Об’єкт дослідження – фізична підготовленість юних футболістів на етапі попередньої базової підготовки. Предмет дослідження – структурні характеристики рівня фізичної підготовленості футболістів, визначені за результатами педагогічного тестування. Гіпотеза дослідження: передбачається, що рівень фізичної підготовленості юних футболістів на етапі попередньої базової підготовки не відповідає нормативним показникам, що зумовлює потребу в удосконаленні змісту і структури тренувального процесу. У дослідженні використовувалися методи теоретичного аналізу, педагогічного спостереження, тестування й математичної статистики. Дослідження охопило 22 футболісти в експериментальній і 22 – у контрольній групах. Визначено, що за всіма показниками (швидкісні, координаційні, витривалість, сила, гнучкість, спеціальні фізичні якості) результати обох груп не досягали нормативних значень. Зокрема, показники бігу на 15 м і 30 м, човникового бігу 3×10 м і 7×50 м, Yo-Yo тесту, 12-хвилинного тесту, стрибків у довжину й угору, а також спеціальних тестів із м’ячем свідчили про системну недостатність функціональної та фізичної підготовленості. Рівень значущості p>0,05 у всіх тестах засвідчив відсутність статистично значущих відмінностей між групами, що підтверджує їх однорідність. Отримані дані обґрунтовують необхідність корекції тренувального процесу з урахуванням виявлених недоліків і формування цільових програм розвитку витривалості, сили, швидкості, координації та гнучкості в структурі фізичної підготовки на ранньому етапі спортивної спеціалізації у футболі.