СТАН НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ОБҐРУНТУВАННЯ КОНТРОЛЮ ТЕХНІЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ЮНИХ БОКСЕРІВ - Струтинський, А.; Пітин, М. П.; Задорожна, О. Р.; Гнип, В. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
Сучасний бокс динамічно розвивається, що супроводжується змінами в правилах змагань і впливом на тренувальний процес. Удосконалення системи контролю техніко-тактичної майстерності передбачає використання сучасних технологій і спеціальних технічних пристроїв. Мета статті – з’ясувати наявний стан обґрунтування контролю технічної підготовленості юних боксерів. Дослідження проводили за допомогою вивчення науково-методичної інформації верифікованих джерел. Зростання кількості атакувальних техніко-тактичних прийомів серед спортсменів високого рівня потребує вдосконалення методів контролю й оцінювання їхньої підготовленості. Попри обмеження традиційних способів удосконалення адаптаційних можливостей боксера, науковці акцентують увагу на необхідності впровадження інноваційних методів. Упровадження комп’ютерних методів аналізу дає змогу здійснювати об’єктивний контроль, що є важливим етапом у розвитку тренувальної та змагальної діяльності боксерів. Ефективність контролю підготовленості залежить від рівня спортивної майстерності й виявляється в кількісних і якісних характеристиках спеціалізованих рухів. Сучасні підходи до оцінювання підготовленості включають комплексний аналіз і використання сучасних технічних засобів. Контроль рівня технічної майстерності здійснюється за допомогою спеціальних тестів, які дають змогу об’єктивно оцінити якість виконання ударів та ефективність захисту. Сучасні методи контролю дають змогу точніше визначати напрями подальшого вдосконалення. Розроблення спеціальних тестів для оцінювання рівня технічної підготовленості сприятиме підвищенню якості навчально-тренувального процесу й розвитку боксерів на різних етапах підготовки. Контроль підготовленості юних боксерів має ґрунтуватися на комплексному підході, урахуванні специфіки змагальної діяльності й сучасних модельних характеристик спортсменів різної кваліфікації. Останні дослідження акцентовані на визначенні специфічних показників підготовленості з урахуванням віку, статі й рівня майстерності спортсменів. Особливо актуальним залишається пошук ефективних методів контролю технічної підготовки юних боксерів, які б відповідали сучасним тенденціям розвитку виду спорту.