МОТИВАЦІЯ ДОСЯГНЕННЯ ЯК ВАЖЛИВИЙ ФАКТОР СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ГІМНАСТІВ - Сундукова, І. В. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
У статті проаналізовано й узагальнено науково-методичну літературу, подано результати дослідження мотивації досягнення в спортивній діяльності гімнастів. Проаналізовано індивідуальні особливості мотивації, що проявляються в імпульсивному й керованому (рефлексивно-вольовому) стилях діяльності. Зазначено, що при імпульсивному стилі ситуативні тенденції реалізуються за мінімального обмірковування, а при керованому застосовується розгорнутий аналіз можливих способів досягнення мети. Серед індивідуальних особливостей мотивації саме мотивація досягнення проявляється в постановці нових цілей, прагненні до успіху в спортивній діяльності, прагненні долати труднощі, добиватися високої самоповаги через успішне використання своїх здібностей і талантів. Висвітлено показники мотивації до спортивної діяльності: постановка перспективних цілей; формування мотивації досягнення успіху; створення позитивного, сприятливого ставлення до навчально-тренувального процесу. Зазначено, що мотивація досягнення в спортивній діяльності гімнастів дає змогу долати внутрішні бар’єри, змагатися з іншими й перемагати їх, розвивати свої здібності, досягати високих результатів і підвищувати власну спортивну майстерність. Мотивація досягнення тісно пов’язана з упевненістю в собі й емоційністю спортивної діяльності. У спортивній гімнастиці цей вид мотивації є психологічним чинником, що дає гімнастам вихідний імпульс до особистого вдосконалення та цілеспрямованої роботи над собою. Згідно з отриманими даними дослідження, у більшості гімнастів переважає мотив досягнення успіху, що характеризується високим прагненням до самовдосконалення, психологічної стійкості, адекватної самооцінки й упевненості у своїх силах, здатності долати труднощі та прагнення до досягнення найвищих результатів.