ВИКОРИСТАННЯ МАСАЖУ ЯК ЗАСОБУ ВІДНОВЛЕННЯ СПОРТСМЕНІВ ПІСЛЯ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ - Іванська, О. В. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
Сучасна система спортивного тренування характеризується прогресивними принципами, широким колом взаємозалежних завдань, науково обґрунтованим підбором засобів і методів, перспективним багаторічним плануванням, високою організацією контролю, забезпеченням гігієнічних умов. У статті обґрунтовано роль спортивного масажу в процесі відновлення спортсменів після тренувального процесу. Розкрито та описано види спортивного масажу. Висвітлено, який саме вид спортивного масажу сприяє відновленню спортсменів після інтенсивних навантажень, запропоновано схему застосування відновлювального масажу. Мета дослідження – обґрунтувати роль спортивного масажу в процесі відновлення спортсменів після інтенсивних навантажень. Досягнення поставленої мети акцентували саме на відновлювальному масажі, які техніки та методики використовували. Відновлювальний вид спортивного масажу належить до відновлювальних та реабілітаційних процедур. Виконують його після інтенсивних навантажень, а також для реабілітації після травм, розтягувань чи переломів. Така процедура сприяє відновленню функцій опоно-рухового апарату. Обґрунтовано роль спортивного масажу в процесі відновлення спортсменів після інтенсивних навантажень, виділено основні види спортивного масажу, а також техніки та прийоми, які можна застосувати після тренувального періоду спортсменів різного рівня кваліфікації та в різних видах спорту. У межах одного дослідження неможливо до кінця висвітлити таке обширне питання, як відновлення спортсменів після інтенсивних навантажень, тому дослідження у цьому напрямі мають тривати, а запропоновані схеми масажу рекомендовано застосувати на практиці та оцінити результат.