ФОРМУВАННЯ ФАХОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА СПОРТУ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОГО ТУРИЗМУ - Зігунов, В. М. (Фізичне виховання та спорт, 2019)
Розглянуто проблему професійно-педагогічної компетентності майбутніх фахівців фізичної культуриі і спорту та їхньої компетенції з екологічного туризму. Визначено роль екологічного туризму в сучасному суспільстві. Розглянуто зміст професійної педагогічної туристської підготовки як педагогічно адаптовану систему знань, умінь, навичок, загальнолюдських ідей і цінностей, професійно- гуманістичних орієнтацій та якостей особистості, універсальних способів пізнання і гуманістичних технологій професійної туристсько- педагогічної діяльності. Визначено, що провідним орієнтиром у процесі формування змісту багаторічної системи підготовки в екологічному туризмі виступає феномен освіти, яка набувається майбутніми фахівцями в контексті сучасних форм діяльності туристичного змагання як закономірно організованого процесу і результату засвоєння та активного відтворювання педагогом-туристом соціального досвіду, що здійснюється в спілкуванні, освітній і туристській діяльності. Доведено, що діяльність фахівця фізичного виховання і спорту у сфері екологічного туризму є багатoфункціoнальнoю. Особливість цієї діяльності полягає в тому, що вона спрямована не тільки на розширення й поглиблення знань і вмінь студентів, високого рівня освіти, екологічної культури, професійної майстерності, а й навичок і технологічної готовності до ухвалення рішень і дій у нестандартних умовах; творчого, ініціативного підходу до справи; вміння взяти на себе відповідальність за прийняті рішення; здатності до роботи в команді; готовності до інноваційної діяльності та до постійного самовдосконалення, формування здорового способу життя, що реалізується викладачем через різні форми екологічного туризму (еколого-спортивні, спортивно-оздоровчі, спортивно- розважальні, спортивно-пізнавальні, творчо-трудові, культурно- пізнавальні та екскурсійні, конкурсно-ігрові, пригодницькі, видовищно-розважальні, танцювально-розважальні й фольклорні). Такий підхід дозволив у структурі фахової компетентності майбутніх фахівців фізичного виховання і спорту виокремити етично- поведінковий, соціальний, мотиваційний, когнітивний і процесуальний компоненти. На формування відповідних цим компонентам компетенцій (загальнокультурних, соціально-психологічних, з агальнопрофесійних і спеціальних) і було спрямоване вивчення професійно орієнтованих дисциплін.