ОБҐРУНТУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІГРОВОГО ТА ЗМАГАЛЬНОГО МЕТОДІВ НА УРОЦІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Кузьмина, Л.І.; Чиженок, Т.М. (Фізичне виховання та спорт, 2018)
Обґрунтовано ефективність використання ігрового й змагального методів у фізичному вихованні учнів, що навчаються на I ступені загальної середньої освіти. Проведений аналіз літературних даних про використання ігрового і змагального методів у процесі фізичного виховання дозволяє формувати в учнів інтереси і схильності до певних видів фізичної активності, виявити специфіку індивідуальних моторних проявів. Тому доцільність використання ігрового і змагального методів для розширення рухового досвіду, розвитку фізичних якостей і підвищення рухової активності є важливим для зміцнення здоров’я учнів, підвищення мотивації до занять фізичними вправами і поліпшення показників їхньої фізичної підготовленості. Перед розглядом представлено особливості використання ігрового і змагального методів, проведено аналіз засобів і методичних прийомів, розширено і обґрунтовано технологію використання ігрового й змагального методів у навчальному процесі з фізичного виховання учнів молодшого шкільного віку. Виявлено, що застосування ігрового і змагального методів дозволяє істотно підвищити якість навчання, сприяє успішному накопиченню рухового досвіду, виховує в учнів самостійність і вміння приймати рішення. І все це дозволяє вважати виправданим пошук і експериментальне обґрунтування ефективності використання ігрового і змагального методів у фізичному вихованні учнів. Отримані результати показують позитивні зрушення і достовірні відмінності в показниках фізичної підготовленості в експериментальній групі порівняно з контрольною. В експериментальній групі відзначений більш істотний приріст у показниках швидкісно-силових, гнучкості, спритності та швидкості. Результати дослідження дозволили зробити висновки про ефективне використання на уроках фізичної культури ігрового і змагального методів, які сприяли підвищенню рівня фізичної підготовленості в порівняно із загальноприйнятими методами при однакових затратах часу, а самі уроки зробити більш цікавими. Технологія змагального та ігрового методів на уроках фізичної культури підвищила рівень фізичної підготовленості учнів до рівнів «добре» і «відмінно», сформувала в них домінуючий мотив рухової діяльності – мотив змагальності, підвищила рівень знань про фізичну культуру.