ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНУ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ ГРАВЦІВ ФУТБОЛЬНОГО КЛУБУ «ЗОРЯ» (ЛУГАНСЬК) ПО ЗАВЕРШЕННІ ПЕРШОГО КОЛА ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ - Кокарева, С.М. (Фізичне виховання та спорт, 2018)
Усе більш актуальним завданням спортивної підготовки сьогодення стає розробка адекватних засобів ефективного відновлення працездатності організму спортсменів після тренувальних і змагальних навантажень. Загальновідомо, що під час тренувань і змагальної діяльності вони можуть досягати критичних величин. Таким чином, оптимізація системи комплексного відновлення спортсменів є основою для збереження високого рівня працездатності та запобігання негативних наслідків перенапруження під час тренувальних та змагальних навантажень. Мета дослідження – визначення функціонального стану опорно-рухового апарату (ОРА) гравців футбольного клубу «Зоря» (Луганськ) по завершенні першого кола Чемпіонату України. Встановлено, що після завершення першого кола Чемпіонату України з футболу піддослідні футболісти основного складу ФК «Зоря» (Луганськ) характеризувалися «низьким» або «нижче середнього» рівнем показників гнучкості. Показано, що у футболістів високої кваліфікації рівень статичної опороспроможності в цьому періоді річного макроциклу відповідав значенням «середнє» та «нижче середнього», так само, як і показники суглобової рухливості. Виявлено факти вестибулярних і пропріоцептивних порушень, які суттєво впливають на функцію рівноваги. Згідно з результатами рухових тестів та гоніометрії низький рівень функціонального стану ОРА футболістів після завершення першого кола Чемпіонату України з футболу свідчать про нееластичність або спазмування м’язів та зв’язкового апарату, що є однією з ознак їх хронічного перенапруження. Чинним дослідженням було підтверджено раніше отримані експериментальні дані про зниження стабілометричних показників, що характеризують стабільність вертикальної пози, нестабільність суглобів нижніх кінцівок, наявність вестибулярних і пропріоцептивних порушень, розширено уявлення про заходи попередження та нівелювання негативних наслідків перевантаження ОРА футболістів. Рекомендовано включати до підготовчої та заключної частин навчально-тренувальних занять протягом 2-го підготовчого періоду річного циклу підготовки коригувальні та профілактичні вправи за існуючими методиками міо-фасциального розслаблення (МФР), які сприятимуть нормалізації функціонального стану ОРА та зниженню ризику травматизму.