ВИВЧЕННЯ ДИНАМІКИ МОТИВАЦІЇ І ПОКАЗНИКІВ ЗДОРОВ’Я В СТУДЕНТОК КОЛЕДЖУ ВПРОДОВЖ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ - Голець, В.О.; Омельяненко, Г.А. (Фізичне виховання та спорт, 2017)
Під час теоретичного аналізу досліджуваної проблеми встановлено поступове зниження рівня здоров’я студентів. Особливу тривогу викликає здоров’я дівчат старшого шкільного віку, недостатній рівень якого в подальшому негативно вплине на їхню репродуктивну функцію. А досвід та численні наукові дослідження свідчать, що в більшості студентів не сформована належна мотивація до занять фізичною культурою, вони без зацікавлення ставляться до цієї важливої дисципліни. Під час дослідження вивчалася динаміка мотивації до занять фізичною культурою і спортом дівчат протягом навчання в коледжі з 2 по 4 курс, а також досліджувалися зміни показників їхнього здоров’я упродовж навчального року. Під час анкетування з’ясовували структурні компоненти ставлення дівчат до занять фізичною культурою і спортом. Досліджувалася динаміка рівня соматичного здоров’я дівчат на основі індексу маси тіла, життєвої ємності легень, динамометрії кисті, ЧСС, АТ, а також відновлення показника ЧСС після 20 присідань. Встановлено зниження рівня мотивації студенток від 2 до 4 курсу до занять фізичною культурою і спортом. Негативної динаміки показників здоров’я і його рівня в цілому не виявлено. Наприкінці навчального року кількість дівчат, які мали рівень здоров’я, нижчий за середній і низький, зменшилася, а з середнім – збільшилася.