ВПЛИВ ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНИМ ВИХОВАННЯМ НА БІОЛОГІЧНИЙ ТА РУХОВИХ ВІК СТУДЕНТОК - Гурєєва, А.М.; Петрова, Г.М.; Кушнір, Г.І. (Фізичне виховання та спорт, 2017)
Виявлено, що останнім часом в Україні серед студентської молоді простежується тенденція до зниження рівня здоров’я: збільшується кількість студенток, віднесених до спеціальної медичної групи, відзначається виражене зниження рівня фізичної підготовленості, функціонального стану провідних фізіологічних систем, зростання гострої і хронічної захворюваності. Нами підтверджено результати інших дослідників про те, що біологічний та руховий вік студентів майже в два рази перевищують їхній паспортний вік. Причинами цього є недостатня рухова активність протягом навчання у вищих навчальних закладах, зниження кількості навчальних годин з фізичного виховання, спосібі життя студентів. Проаналізовано ступінь позитивного впливу занять фізичним вихованням у ВНЗ на показники біологічного і рухового віку студенток. Наведено можливість використання методики Ю.М. Вавілова, яка дозволить викладачеві фізичного виховання визначати рухові можливості студентів, з урахуванням внеску кожної фізичної якості, і здійснювати коректування навчально-тренувального процесу.