ДИНАМІКА ФІЗИЧНОГО СТАНУ ЖІНОК 25–30 РОКІВ ПІД ВПЛИВОМ ЗАНЯТЬ ФІТНЕСОМ - Безина, К. А.; Остапенко, Г. О.; Дорошенко, В. В. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
У статті розглядаються особливості впливу різноманітних фітнес-програм на зміни у показниках рівня фізичного стану жінок 25–30 років. Мета дослідження – визначити особливості впливу занять за фітнес-програмами ABL і Step-Interval на рівень фізичного стану у жінок 25–30 років. Для вирішення завдань дослідження автором били використані такі методи: метод теоретичного аналізу літературних джерел, педагогічний експеримент, тестування фізичного стану за системою «КОНТРЕКС-2» (вік, маса тіла, артеріальний тиск, пульс у спокої, відновлюваність пульсу після 20 присідань за 40 с; тести на визначення рівня фізичних якостей і рухових здібностей: нахил тулуба вперед із положення стоячи, «естафетний» тест, проба Абалакова (стрибок вгору), згинання-розгинання рук в упорі на колінах за 30 с); методи математичної статистики. Дослідження проводилося на базі спортивно- оздоровчого комплексу «Дельфін» (м. Слуцьк, Республіка Білорусь), у ньому взяли участь 20 жінок 25–30 років. Порівнюючи дві програми, ми встановили, що програма ABL дуже ефективна для розвитку сили та силової витривалості м’язів живота, нижньої частини м’язів спини та м’язів нижніх кінцівок, про що свідчать достовірні поліпшення результатів у тестах «Піднімання ніг у положенні лежачи на спині за 20 с» і «Проби Абалакова: стрибок із місця у висоту». Так само у групі ABL достовірне поліпшення в тесті «Нахил вперед із положення стоячи» доводить ефективність заповнення стретчінгом інтервалів відпочинку між окремими «силовими блоками» та «постстретчінгу» в заключній частині уроку, оскільки в уроці Step- Interval, в основній частині заняття відсутні вправи на розтягування. У ході дослідження встановлено, що підвищилося внутрішньогрупове значення функціонального класу фізичного стану жінок 25–30 років групи ABL, яке розглядається як «вище середнього», а у групі Step-Interval залишилося в колишньому функціональному класі та розглядалося як «середній». Дані, представлені у дослідженні, дають можливість враховувати особливості впливу різних фітнес-програм на динаміку показників рівня фізичного стану жінок 25–30 років.