ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ ЖІНОК ПЕРШОГО ПЕРІОДУ ЗРІЛОГО ВІКУ ДО ЗАНЯТЬ ОЗДОРОВЧИМ ФІТНЕСОМ - Ульїнська, А. А.; Moskalenko, N. V. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
Стаття присвячена виявленню основних мотивів жінок першого періоду зрілого віку до занять оздоровчим фітнесом для залучення до нових форм фізкультурно-оздоровчих занять, підбору засобів і методів занять згідно з їхніми інтересами. Метою дослідження є визначення основних мотивів до занять оздоровчим фітнесом жінок першого періоду зрілого віку для залучення до фізкультурно-оздоровчих занять. Матеріали і методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури, тест-опитувальник Ю.М. Орлова «Потреба в досягненнях успіху», анкетування, методи математичної статистики. У дослідженні брали участь 20 жінок першого періоду зрілого віку 21–35 років, які відвідують фізкультурно-оздоровчі заняття на базі фітнес-клубу «Energy fit», м. Дніпро. Встановлено, що рівень потреб у досягненні успіху з віком стає нижче у жінок першого періоду зрілого віку, але все ж він відповідає середньому рівню. За результатами тесту Ю.М. Орлова «Потреба в досягненнях успіху» можемо зробити висновок, що ради досягнення успіху жінки готові ризикнути, навіть якщо шанси не великі. За даними анкетування жінок і внаслідок отриманих даних виявлені мотиваційні пріоритети до занять фізичною культурою, фактори, які найбільшою мірою впливають на покращення здоров’я, пріоритетні види занять у вільний час, форми та види занять, які обирають жінки першого періоду зрілого віку. Також велике значення має те, що жінки бажають випробовувати на собі нові види фізкультурно-оздоровчих занять, що підвищує рівень їх мотивації. Визначення мотивації жінок першого періоду зрілого віку показало, що пріоритетними мотивами до фізкультурно-оздоровчих занять є бажання укріпити здоров’я, досягти особистого фізичного вдосконалення, корегувати фігуру та нормалізувати вагу тіла, поліпшити настрій і самопочуття. Отримані дані демонструють зацікавленість жінок до інноваційних засобів фітнесу, що є показником до подальшого вивчення цього питання та розширення теми дослідження.