УДОСКОНАЛЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ФУТБОЛІСТІВ НА ОСНОВІ МОДЕЛЮВАННЯ ДЕТЕРМІНОВАНИХ ФОРМ ОРГАНІЗАЦІЇ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ - Лісенчук, Г. А.; Лісенчук, С. Г.; Ван, Лейбо (Фізичне виховання та спорт, 2021)
У сучасному футболі результат залежить від багатьох аспектів функціональної підготовленості спортсменів, включаючи технічні, тактичні, фізичні, фізіологічні та психологічні чинники, а також тренованість і стан здоров’я окремих спортсменів. Діагностика функціональної підготовленості футболістів дозволяє проаналізувати ці чинники за окремими компонентами та використовувати отриману інформацію для корегування програм побудови тренувань, короткочасного і довготривалого їх планування, відбору гравців на матч тощо. Організовуючи дослідження, ми виходили із припущення, що використання в цьому процесі програми, адаптованої до специфічних умов футболу, віковим особливостям і кваліфікації спортсменів дозволить отримати об’єктивну інформацію про динаміку відповідних показників і на цій основі вдосконалити технологію управління підготовкою, використовуючи адекватні тренувальні навантаження. Впровадження програми на основі моделювання детермінованих форм організації тренувального процесу, в який задано параметри навантаження: інтенсивність тренувальних впливів і їх тривалість, тривалість і характер відпочинку між вправами, їх співвідношення та дозування, в навчально- тренувальний процес дасть можливість підвищити рівень функціональної підготовленості та потенційних можливостей футболістів до досягнення високих спортивних результатів у процесі багаторічної підготовки. Мета дослідження – експериментально перевірити вплив розробленої програми на показники функціональної підготовленості футболістів на етапі підготовки до вищих досягнень. Для вирішення поставлених завдань проведено педагогічний експеримент на базі команди, яка бере участь у чемпіонаті провінції Шандун (Китайська Народна Республіка) з футболу серед юнаків 16–17 років у кількості 12 осіб. Методи дослідження: теоретичні (аналіз, синтез, узагальнення); педагогічні спостереження; педагогічний експеримент; методи математико-статистичної обробки даних. Доведено ефективність розробленої програми та засвідчено статистично значущими відмінностями у відповідних показниках між досліджуваними контрольної та експериментальної групами футболістів на етапі підготовки до вищих досягнень (p<0,05 – p<0,01). Застосування програми в навчально-тренувальному процесі сприяло істотній оптимізації функціонального стану серцево-судинної системи та системи зовнішнього дихання обстежених футболістів на етапі підготовки до вищих досягнень.