ПРОГРАМНО-НОРМАТИВНІ ОСНОВИ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СПОРТСМЕНІВ ВІКОМ 12–13 РОКІВ У ТАЕКВОН-ДО ІТФ - Данищук, С. Ю.; Яців, Я. М.; Гнатчук, Я. І. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Реалізація завдань фізичної підготовки спортсменів у таеквон-до ІТФ повинна відбуватися відповідно до змісту навчальної програми з виду спорту. Однак вивчення питання в таеквон-до ІТФ не проводилося. Мета: з’ясувати рівень висвітлення структури та змісту фізичної підготовки таеквондистів ІТФ у програмно-нормативних документах системи підготовки спортсменів. Матеріал і методи. Застосовано теоретичний аналіз та узагальнення даних, аналіз документальних матеріалів з підготовки спортсменів у таеквон-до ІТФ, тхеквондо ВТФ, карате ВКФ, математико-статистичне опрацювання результатів з метою визначення середнього статистичного, відсоткових значень та часток за розділами фізичної підготовки та фізичної підготовки в загальному навантаженні спортсменів у таеквон-до ІТФ. Результати. Для вікової групи спортсменів 12–13 років у таеквон-до ІТФ обсяг загальної фізичної підготовки становить 100–102 години та спеціальної фізичної підготовки − від 130 до 200 години тренувального навантаження на рік. Для спортсменів цієї вікової групи у таеквон-до ІТФ співвідношення загальної та спеціальної фізичної підготовки повинно становили від 40/60 до 30/70 на користь другого компонента. Для загальної фізичної підготовки спортсменів віком 12–13 років здебільшого на місяць планується 6−8 годин тренувань. Проте в окремих випадках збільшується до 10−12 та 16−20 годин на місяць. Для спеціальної фізичної підготовки значення є дещо вищими, щомісяця пропонується 8−14 год., однак в окремі місяці пропонується збільшити обсяг до 16−36 год. та навіть 50 год. на місяць. Серед фізичних вправ для спеціалізованого розвитку фізичних якостей зберігається переважання й спрямованість процесу на розвиток швидкісних і швидкісно-силових якостей, гнучкості та координаційних здібностей. Висновки. Вивчення структури та змісту навчальної програми для ДЮСШ та підготовки спортсменів у таеквон-до ІТФ дає підстави говорити, що розробники не провели розподілу спрямованості навантажень з фізичної підготовки (за підрозділами загальної та спеціальної фізичної підготовки) на окремих етапах багаторічної підготовки та/або за віком спортсменів.