ДОСЛІДЖЕННЯ РІВНЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ТА ФІЗИЧНОЇ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ КУРСАНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Гінзбург, І. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Професійна компетентність військовослужбовців формується під час навчання у спеціальних закладах вищої освіти. Одне із провідних місць у формуванні їхньої професійної компетентності належить фізичній підготовці. Фізична підготовленість військовослужбовців асоціюється з підвищенням професійної працездатності, сприймається як неодмінний атрибут солдата, завжди була і залишатиметься однією з найважливіших цілей національної оборони. Визначення особливостей формування функціональної підготовленості в курсантів закладів вищої освіти у процесі їх навчально-тренувальних занять є вкрай важливим для забезпечення адаптаційних можливостей організму та створення оптимальних умов підвищення їх загальної та спеціальної фізичної підготовленості. Мета дослідження – дослідити особливості функціонального стану кардіореспіраторної системи, анаеробних механізмів енергозабезпечення, фізичної працездатності в курсантів закладів вищої освіти. Об’єкт дослідження – професійна підготовка курсантів закладів вищої освіти. Суб’єкт дослідження – співробітники силових структур Міністерства внутрішніх справ України. Предмет дослідження – рівень функціонального стану кардіореспіраторної системи, анаеробних механізмів енергозабезпечення, фізичної працездатності співробітників силових структур Міністерства внутрішніх справ України. Методи дослідження: теоретичний аналіз, систематизація й узагальнення даних, методи оцінки системи зовнішнього дихання, методи оцінки функціонального стану серцево-судинної системи, методи математичної обробки отриманих результатів. Результати дослідження. Проведене дослідження дало змогу встановити наявну проблему в підготовці курсантів, яка потребує вирішення шляхом індивідуалізації розвитку специфічних фізичних якостей, що дозволить використовувати нереалізовані можливості для подальшого зростання, що можливе на основі суворого узгодження фізичних навантажень і стану організму курсантів. Висновки. Фізична та функціональна підготовленість курсантів є важливими чинниками, які зумовлюють результативність професійної діяльності. Керування підготовкою курсантів на основі цих об՚єктивних показників, оптимізація тренувального процесу з урахуванням підвищення інтенсивності навантажень, що, своєю чергою, вимагає суворого врахування індивідуальних особливостей підготовленості, надасть можливість для вдосконалення навчально-тренувального процесу. Отже, лонгітюдне дослідження щодо рівня функціонального стану та фізичної працездатності курсантів має дати цінний зворотний зв’язок закладам вищої освіти щодо запроваджених навчальних програм із фізичної підготовки для можливості вдосконалення їхнього змісту.