АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ КАДРОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СФЕРИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ - Кліменко, А. В.; Гібескул, О. С. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Мета дослідження – обґрунтування змісту регуляторної політики системи кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту. Методи дослідження: метод аналізу й узагальнення науково-методичної літератури та документальних джерел, нормативних документів, аналіз інформаційних джерел інтернету, систематизація, порівняння. В умовах жорсткої економічної та соціальної кризи, низької ефективності державної політики в забезпеченні права громадян на належну якість життя постає гостра потреба в розробленні та використанні принципово нових, інноваційних підходів для реалізації потенціалу нації, збереження здоров’я та працездатності населення. Оптимізація кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту є одним з актуальних векторів у процесі реалізації стратегічної мети – створення високоефективної та конкурентоспроможної системи підготовки, перепідготовки, розстановки та підвищення кваліфікації спортсменів, тренерів, менеджерів і функціонерів сфери. Авторами схарактеризовано зміст, завдання та принципи регуляторної політики кадрового забезпечення. Державою забезпечується щодо працівників сфери фізичної культури і спорту низка заходів, які сприяють ефективній роботі персоналу, до них відносять: належні умови праці, побуту, відпочинку, медичне обслуговування; підвищення кваліфікації раз на п’ять років; правовий, соціальний, професійний захист; компенсації в разі втрати роботи, у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці; призначення та виплату пенсії відповідно до законодавства; призначення пенсії за вислугу років тренерам; установлення надбавок за спортивні звання. Беручи до уваги сучасні тенденції в системі освіти України, а також культурно-національну унікальність і специфіку економічного розвитку, а саме: перехід до професійних стандартів, що ґрунтуються на високих результатах; системний опис кваліфікацій у термінах професійних компетенцій, саме ці науково-практичні питання є організаційним резервом у процесі оптимізації всієї системи кадрового забезпечення сфери фізичної культури і спорту.