ДО ПИТАННЯ ЗНИЖЕННЯ ВАГИ ТІЛА БОРЦЯМИ 20–23 РОКІВ - Шандригось, В. І.; Латишев, М. В.; Розторгуй, М. С.; Бойченко, Н. В.; Тропін, Ю. М. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Мета – встановлення особливостей зниження ваги борцями, виявлення засобів і методів, що використовуються для згонки ваги. Матеріал і методи дослідження. У дослідженні були використані такі загальноприйняті методи, як: аналіз науково-методичної літератури та джерел Інтернету; анкетування; методи математичної статистики. Нами було проведене анкетування під час чемпіонату України з вільної боротьби серед чоловіків і жінок до 23 років (м. Житомир, 07–09.09.2021 р.) і НТЗ з підготовки до чемпіонату світу серед чоловіків і жінок до 23 років (ДОНСЦ «Конча-Заспа», жовтень, 2021 р.). У анкетуванні взяли участь 56 спортсменів різної спортивної кваліфікації, які займаються вільною боротьбою. Для статистичної обробки даних і графічного представлення результатів використовувалася програма MS Excel. Результати: у ході дослідження було встановлено, що для участі у змаганнях багатьом спортсменам (76,9%) доводиться вдаватися до штучного зниження ваги та зганяти вагу не рідше 2 разів на рік (57%). Частіше борці відводять на згонку ваги до 3 днів і використовують форсований метод зниження маси тіла. Виявлено, що у середньому спортсмени легких вагових категорій (29%) штучно зменшують свою вагу на 1–3 кг, при цьому для них це максимальний рівень зниження ваги, середніх вагових категорій – на 5–7 кг, а важких – 7–9 кг. Засобами регулювання ваги тіла є обмеження харчування, підбір фізичного навантаження з різними умовами підвищення дегідратації. Висновки. Найпопулярнішим методом згонки ваги у борців є форсований. У міру наближення до змагань атлет, який має кілька зайвих кілограмів понад норму, припиняє споживати їжу, починає тренуватися більш інтенсивно і, нарешті, вдається до дегідратації – виведення води. На підставі вищезазначеного нами буде розроблено методику формування готовності спортсменів до участі у змаганнях з вільної боротьби в межах вагових категорій.