ЩОДО ПИТАННЯ РОЛІ БІОМЕХАНІЧНОГО КОНТРОЛЮ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ І СПОРТІ - Соколова, О. В.; Омельяненко, Г. А.; Третяк, Д. Я.; Дяченко, Д. М. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
У статті розглянуто важливість проведення біомеханічного контролю в процесах фізичного виховання та спортивної підготовки. Біомеханічний контроль є необхідною складовою оптимізації техніки виконання рухів, оцінювання ефективності фізичних вправ і зменшення ризику травм. Він дає змогу не лише вдосконалювати фізичну підготовленість, а й сприяє індивідуалізації тренувальних програм, адаптуючи їх до фізіологічних і технічних можливостей спортсменів. Особливу увагу приділено використанню біомеханічних методів під час аналізу рухової діяльності, таких як визначення кінематичних, динамічних та енергетичних характеристик, відеоаналіз, електроміографія, динамометрія, стабілографія тощо, які дають змогу детально аналізувати рухи людини під час фізичних навантажень, оцінювати швидкість, силу, траєкторії руху, а також виявляти помилки в техніці виконання вправ, що може призвести до травм або неефективного використання енергії. Важливим аспектом є застосування біомеханічного аналізу у фізичному вихованні школярів, де він дає змогу визначити рівень фізичної підготовленості учнів, коригувати їхні рухові навички, запобігати порушенням у розвитку опорно-рухового апарату і сприяти правильному фізичному розвитку. Також біомеханічний контроль є важливим інструментом для профілактики травм під час виконання складних рухів або при високих фізичних навантаженнях. Завдяки застосуванню сучасних технологій, таких як відеоаналіз, датчики руху, силові платформи й електроміографія, біомеханічний контроль у спортивній підготовці допомагає спортсменам досягати високих результатів, удосконалювати техніку, оптимізувати навантаження й уникати перевантажень, що можуть призвести до травм. Підкреслено важливість розвитку й упровадження біомеханічних методів як у спортивній практиці, так і в системі фізичного виховання загалом, з метою розвитку правильних рухових навичок, підвищення ефективності тренувального процесу й забезпечення безпеки учнів і спортсменів.