ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНА САМОРЕГУЛЯЦІЯ ТА ЕНЕРГЕТИЧНА АДАПТАЦІЯ В ГАНДБОЛІСТОК ВИСОКОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ - Дяченко, М. В.; Тищенко, В. О. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
У статті представлено результати педагогічного експерименту, спрямованого на оцінку ефективності комплексної програми психофізіологічної регуляції емоційного стану висококваліфікованих гандболісток у період максимальної реалізації індивідуального потенціалу. Актуальність дослідження зумовлена потребою в розробці системного підходу до формування емоційної витривалості, вольової саморегуляції та зниження проявів депресивності в умовах інтенсивного тренувально-змагального навантаження. Програма містила чотири функціональні модулі: дихально-релаксаційний, когнітивно-поведінковий, візуалізаційно-мотиваційний і педагогічно-комунікативний, які поєднували техніки керованого дихання, прогресивну м’язову релаксацію, корекцію негативних установок, створення позитивного образу «Я-спортсменка» та емоційну підтримку. Упродовж шести тижнів програма інтегрувалась у тренувальний процес гандболісток експериментальної групи. Для оцінки ефективності використано варіаційно-спектральний аналіз варіабельності серцевого ритму (за С. А. Душаніним) і методику багатофакторної експресдіагностики енергетичного метаболізму. Результати дослідження засвідчили достовірне зниження стрес-індексу, зменшення симпатичної гіперактивації, зростання активності парасимпатичної регуляції, покращення психофізіологічної адаптації та зростання функціонального резерву. Також зафіксовано достовірне покращення анаеробно-креатинфосфатного, гліколітичного й аеробного енергозабезпечення та економічності м’язової роботи. Установлено, що впровадження програми сприяє підвищенню самовладання, наполегливості, стійкості до психоемоційних навантажень та є ефективним засобом оптимізації психофізіологічного стану спортсменок елітного рівня. Результати можуть бути використані в практиці психологічного супроводу командних ігрових видів спорту.