УДОСКОНАЛЕННЯ СТРУКТУРИ ТА ЗМІСТУ СПЕЦІАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ КВАЛІФІКОВАНИХ ВОЛЕЙБОЛІСТІВ СПЕЦИФІЧНИМИ Й НЕСПЕЦИФІЧНИМИ ЗАСОБАМИ ТРЕНУВАННЯ - Пономаренко, К. С. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
Сучасний волейбол характеризується значною руховою активністю, яка висуває високі вимоги до морфо-функціональних показників і рівня спеціальної фізичної підготовленості спортсменів. Завданням спеціальної фізичної підготовки є розвиток фізичних здібностей, специфічних для волейболу (швидкісно-силових якостей, швидкісних можливостей, сили, витривалості) і розвиток якостей, що зумовлюють успішність тактичних дій спортсмена (швидкість переміщення, стрибучість, швидкість реакції тощо). Метою дослідження є визначення особливостей структури та змісту спеціальної фізичної підготовки кваліфікованих волейболістів на основі синергії специфічних і неспецифічних засобів тренування. Підвищення спортивної майстерності кваліфікованих волейболістів значною мірою пов’язане з удосконаленням спеціальної фізичної підготовки, що забезпечує успішну реалізацію кінезіологічного потенціалу як сукупності психотілесних рухових характеристик і якостей людини. Практика застосування специфічних і неспецифічних засобів у навчально-тренувальному процесі українських і зарубіжних команд свідчить, що зарубіжна методика характеризується більшим акцентом на індивідуальній технічній підготовці й інноваційних підходах до фізичних вправ, тоді як в Україні більше уваги приділяється традиційній фізичній підготовці й командній взаємодії. Усебічний аналіз факторів, що детермінують прояв спеціальної фізичної підготовки спортсменів, сприяє підбору найбільш ефективної методики, яка відповідає вимогам тренувальної та змагальної діяльності волейболістів. Теоретична і практична значущість дослідження полягає в доповненні теорії та практики спорту в аспекті вдосконалення структури й змісту спеціальної фізичної підготовки кваліфікованих волейболістів.