ВПЛИВ ГІРСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ НА ТРЕНУВАЛЬНИЙ ПРОЦЕС БІГУНОК-МАРАФОНОК ВИЩОГО СВІТОВОГО РІВНЯ - Клочко, Л. І.; Віндюк, О. В. (Фізичне виховання та спорт, 2019)
Розглянуто раціональну побудову тренувального процесу найсильніших бігунок-марафонок в умовах середньогір’я й високогір’я. Зокрема, з етапами акліматизації пов'язують побудову тренувального процесу в горах. Безперечно, в основі раціонального планування тренувань лежить принцип планомірного проходження початкової стадії адаптації. У дослідженні взяли участь найсильніші бігунки, які спеціалізуються в бігу на марафонську дистанцію. Проаналізовані навчально-тренувальні заняття з бігу в умовах середньогір’я й високогір’я, які можуть застосовуватися від двох до п’яти разів на рік. Встановлено, чим тривалішим є перебування спортсменів в умовах середньогір’я й високогір’я – тим вища за якістю й стійкіша працездатність під час виступів у змаганнях, адже принцип підготовки зводиться до набуття стійкої довгочасної адаптації до умов, близьких до тих, у яких спортсмени будуть виступати. Після повернення в звичайні умови підготовки з 3-го по 6-7 дні відзначається підвищена працездатність. Бігуни можуть показати високі результати в змаганнях особливо на 3-й день. На початку другого тижня працездатність повільно знижується. Починаючи з 10-13-го дня, працездатність поступово збільшується, а змагальна діяльність стає найбільш ефективною на 18-34-й день реакліматизації. Доведено, що тренування в горах стало невід'ємною частиною системи підготовки висококваліфікованих бігунок, і при цьому показують високі спортивні результати.