ПЛАНУВАННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ У НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНІЙ РОБОТІ - Крюков, Ю. М.; Дядечко, І. Є.; Бєлоус, М. А. (Фізичне виховання та спорт, 2019)
Визначено відсутність чітких критеріїв оцінки індивідуального адаптивного стану; сформовано методологічний підхід, який спирається на середньостатистичну норму, стає гальмом на шляху наукового пізнання, що підтверджує необхідність пошуку нових підходів до оптимізації фізичного навантаження для спортсменів. Установлено, що зниження адаптивних можливостей у спортсменів, при великих фізичних навантаженнях, неадекватних функціональному стану організму, викликає зниження рухових можливостей. Обґрунтовано нормування рухової активності спортсмена з урахуванням його індивідуальних функціональних можливостей. Результати дослідження дозволили зробити висновки про необхідність врахування середніх значень параметрів, за якими класифікуються тренувальні вправи в плаванні. Пульсові критерії і режими залежно від віку плавців різних вікових груп. Зосереджено увагу на одній з основних проблем спортивної підготовки – диференціації фізичних навантажень відповідно до адаптивних можливостей організму. Установлено, що незважаючи на розробленість проблеми, питання оптимізації управління тренувальним процесом з точки зору індивідуальної адаптації до тренувального процесу і тренувальних навантажень ще багато в чому не вирішені. Виявлено безліч підходів дослідження адаптивних функцій організму до тренувальних навантажень. Встановлено, що побудова оптимального тренувального процесу значною мірою має базуватися на вивченні динаміки функціональних можливостей спортсменів у взаємозв’язку з виконаним тренувальним навантаженням. Обґрунтовано, що як гіподинамія, так і великі обсяги тренувального навантаження призводять до напруги адаптивних процесів і погіршення здоров'я спортсменів. Щоб не допустити зриву адаптації, необхідно орієнтуватися на індивідуальні особливості спортсмена при виборі фізичного навантаження.