РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ВИСТУПІВ БОКСЕРІВ НАЦІОНАЛЬНИХ ЗБІРНИХ КОМАНД УКРАЇНИ НА МІЖНАРОДНИХ ЗМАГАННЯХ (НА ПРИКЛАДІ ЧЕМПІОНАТІВ СВІТУ ТА ЄВРОПИ) - Палатний, А. Л. (Фізичне виховання та спорт, 2018)
Розвиток виду спорту асоціюється із здобутками на олімпійських іграх, однак далеко не всі спортсмени можуть акумулювати свій рівень підготовленості безпосередньо до цих змагань. Усі олімпійські види спорту доцільно розглядати за окремими групами відповідно до специфіки структури та змісту змагальної діяльності. Водночас узагальнення інформації щодо розвитку окремих видів спорту з групи спортивних єдиноборств є суттєво обмеженим. Тому для визначення ефективності діяльності національних федерацій доцільно з’ясувати результативність виступів провідних спортсменів України з боксу на найбільш престижних змаганнях. Організація дослідження передбачала вивчення протоколів змагань, інформаційного наповнення сайтів офіційних організацій України та світу, які забезпечують розвиток боксу та висвітлюють основні події; підготовку офіційного запиту на Федерацію боксу України щодо основних моментів розвитку виду спорту за останній відтинок часу. У статті встановлено кількісні та якісні показники виступів національних збірних команд України з боксу на міжнародних змаганнях (на прикладі чемпіонатів світу та Європи). Основні аспекти розвитку боксу та здобутки українських боксерів упродовж 1992–2017 років характеризуються певною інформаційною довідкою. Встановлено, що результативність боксерів України на змаганнях міжнародного рівня (Чемпіонати світу та Європи) у різних вагових категоріях перебуває здебільшого на задовільному рівні, що супроводжується наявністю значної кількості призерів та в поодиноких випадках переможців змагань в багаторічній динаміці. Серед представників України на найбільших міжнародних змаганнях існує суттєва варіативність представництва різних регіонів країни в складах відповідних збірних, що дає підстави констатувати рівномірність розподілу зацікавленості та популярності виду спорту. Наявна певна диспропорція за міжнародною змагальною практикою між спортсменами та спортсменками України щодо участі в стартах рівня чемпіонату світу та Європи.