ВИКОРИСТАННЯ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЗОРОВО-ПРОСТОРОВОГО ОРІЄНТУВАННЯ В СЛАБОЗОРИХ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Бессарабова, О.В. (Фізичне виховання та спорт, 2016)
Розглянуто проблему використання дидактичних ігор для покращення зорово-просторового орієнтування у слабозорих дітей дошкільного віку. Доведено, що часткове або глибинне порушення його функцій викликає низку відхилень у фізичному і психічному розвитку дитини. Неповнота, неточність, фрагментарність, сповільненість зорово-просторового орієнтування дітей з порушенням зору призводять до загального збіднення їх предметних уявлень, зниження рівня чуттєвого досвіду, мотиваційного боку пізнавальної діяльності. Ці недоліки, в свою чергу, зумовлюють відхилення в розвитку психічної і рухової сфери слабозорих дітей і негативно впливає на їх готовність до навчання у школі і успішність опанування навчальної програми. Розкрито зміст понять «гра» та «дидактична гра» і особливість її використання в корекційній роботі. Доведено, що обовʼязковим елементом психофізичного розвитку дитини є гра, яка виступає засобом їхнього навчання, розвитку і соціалізації. Встановлено, що відібрані ігри та ігрові завдання повинні відповідати віку і психомоторному розвитку дитини. Наведено приклад дидактичних ігор для розвитку сенсорної сфери і сенсорної діяльності, підвищення гостроти зору, дрібної моторики рук.