РОЗРОБКА АРХІТЕКТУРИ IOT СИСТЕМИ ВІДДАЛЕНОГО УПРАВЛІННЯ ПРИСТРОЯМИ З ВИКОРИСТАННЯМ ПЛАТФОРМИ ESP32 - Драєвський, Д. С.; Мухін, В. В. (Computer Science and Applied Mathematics, 2024)
Один з напрямів розвитку сучасного виробництва полягає у створенні так званих «розумних» пристроїв. Такі пристрої є основою новітніх концепцій Індустрії 4.0 та 5.0. Ці нові підходи з’явились в результаті розвитку ідеї інтернету речей. Інтернет речей представляє революційну технологію, яка з’єднує фізичні об’єкти, датчиками, мікроконтролери та програмне забезпечення для збору даних та керування пристроями. Така інтеграція «розумних» пристроїв в життя та виробництво дозволяє автоматизувати рутинні завдання, що призводить до значного скорочення витрат і споживання енергії, тим самим сприяючи сталому розвитку та економічному зростанню. Основні сфери застосування IoT охоплюють різні сектори, включаючи промисловість, розумні міста, агропромисловість і логістику. Важливим напрямком розробки IoT є розробка оптимальної системної архітектури, яка підвищує безпеку, масштабованість і стійкість. Ефективні архітектури повинні включати шифрування та автентифікацію для захисту конфіденційних даних, забезпечення безперебійної інтеграції нових пристроїв і підтримки надійності в критично важливих умовах, зокрема, при раптовому зникненні електроживлення. Дослідження спрямоване на розробку оптимальної архітектури IoT системи і програмної реалізації для керування пристроями за допомогою платформи ESP32, вирішення таких завдань, як розробка схеми для автоматичної системи керування освітленням і впровадження програмного забезпечення для шаблонів керування освітленням. Проєкт включає такі IoT пристрої, як мікроконтролер ESP-WROOM-32, електромеханічні реле, світлодіодні лампи, детектор напруги з оптопарою, підвищуючий імпульсний перетворювач напруги; діоди Шотткі, конденсатор. Запропоновано алгоритм визначення стану системи із використанням електромеханічних реле та детектора напруги. Продемонстровано стійкість розробленої системи при раптовому зникненні енергозабезпечення.