МЕТОД НЕЙРОМЕРЕЖЕВОГО ВИЯВЛЕННЯ ПРИЙОМІВ ПРОПАГАНДИ ЗА МАРКЕРАМИ З ВІЗУАЛЬНОЮ ІНТЕРПРЕТАЦІЄЮ ПРИЙНЯТИХ РІШЕНЬ - Молчанова, М. О.; Бармак, О. В. (Computer Science and Applied Mathematics, 2024)
У статті запропоновано метод нейромережевого виявлення прийомів пропаганди за маркерами з візуальною інтерпретацією прийнятих рішень, який відрізняється від існуючих тим, що враховує при навчанні нейромережевих класифікаторів додаткову множину маркерів та дозволяє здійснювати візуальну інтерпретацію отриманих результатів. Під додатковою множиною маркерів мається на увазі використання різноманітних текстових ознак, які притаманні визначеним прийомам пропаганди. Кроками методу є попередня обробка усіх навчальних і тестових текстових даних, навчання нейромережевих моделей для ідентифікації кожного маркера пропаганди, навчання нейромережевих моделей для кожного прийому пропаганди, створення моделі для поясненності та інтерпретації отриманих прогнозів для кожної моделі виявлення прийомів пропаганди, нейромережева оцінка сили прояву прийомів пропаганди у тестовому тексті та інтерпретація значень моделлю LIME. Для дослідження ефективності методу нейромережевого виявлення прийомів пропаганди було створено програмну реалізацію у вигляді набору ноутбуків, реалізованих у хмарному сервісі «Google Colab», що призначені для навчання нейромережевих моделей BERT із подальшим збереженням їх для використання у вебзастосунку для виявлення прийомів пропаганди, а також набору ноутбуків для збереження нейромережевих моделей для виявлення сили прояву маркерів пропаганди. Створений вебзастосунок не лише дозволяє визначити інтенсивність проявів прийомів пропаганди, а і дає можливість здійснювати візуальну аналітику отриманих результатів. Для навчання нейромережевих моделей виявлення прийомів пропаганди використано набір даних, що налічує 550 статей і представляє собою корпус новинних статей, анотованих вручну на рівні фрагментів за допомогою вісімнадцяти пропагандистських прийомів. Дослідження ефективності встановило, що розроблений метод дозволяє шляхом використання набору з 17 навчених BERT-моделей виявляти 17 відповідних прийомів пропаганди з точністю не нижче 81.87%.