ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ АВТОРСЬКОЇ КАЗКИ З ФОТО-КОМПОНЕНТОМ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО МЕТОДУ РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ - Чемодурова, Ю. М.; Тищенко, Г. В. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті розглядаються теоретичні та практичні аспекти застосування авторської казки з фото-компонентом як інноваційного психолого-педагогічного методу, спрямованого на всебічний розвиток особистості.Обґрунтовано потенціал поєднання наративного та візуального компонентів у казці для активізації когнітивних процесів. Проаналізовано вплив фото-компоненту на емоційну сферу особистості, сприяння розвитку емпатії та соціально-емоційних навичок через візуалізацію казкових образів і ситуацій. Особливу увагу приділено можливостям використання авторської казки з фото-компонентом у контексті соціально-емоційного розвитку, формування ціннісних орієнтацій, розвитку комунікативних навичок та саморефлексії. Розкрито специфіку розроблення та впровадження авторських казок із фото-компонентом на основі використання шарнірних ляльок у практиці освітніх закладів та психологічного консультування. Наведено приклади ефективного застосування даного методу для розв’язання конкретних психолого-педагогічних завдань, таких як подолання страхів, зниження тривожності, формування позитивної самооцінки та усвідомлення власних емоцій.Показано, що наявність мініатюрних елементів, які супроводжують текст та фігури ляльок, надає казці емоційної забарвленості та легкості, насиченості її сприйняття. За результатами дослідження обґрунтовано висновок про значний психолого-педагогічний потенціал авторської казки з фото-компонентом як ефективного інструменту розвитку особистості, що поєднує у собі силу слова та образність візуального ряду, сприяючи глибшому емоційному залученню та кращому засвоєнню навчального та виховного матеріалу. Розуміння сталого алгоритму створення казки з фото-компонентом допоможе широко використовувати даний інструмент у процесі надання психологічної допомоги особистості. Визначено перспективи подальших досліджень у напрямі розроблення методичних рекомендацій та діагностичного інструментарію для ефективного використання даного методу в різних вікових групах та контекстах.