РЕЗИЛЬЄНТНІСТЬ ЯК ОСОБИСТІСНИЙ РЕСУРС УКРАЇНЦІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Чиханцова, О. А. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті проаналізовано особливості резильєнтності українців в умовах воєнного стану. Резильєнтність розглядається як здатність людини пристосовуватися до стресових життєвих ситуацій, подолання труднощів і відновлення після негативних подій. Кожна складна життєва ситуація дає можливість людині знайти в собі приховані ресурси та можливості, про які вона раніше і не здогадувалася, тому потрібно діяти та зміцнювати свою внутрішню опору. Окреслено якості та характеристики резильєнтної особистості. Мета: проаналізувати особливості резильєнтності українців, які проживають на території країни та за її межами під час воєнних дій.Визначено, що резильєнтність пов’язана з оптимізмом та позитивним сприйняттям життя, що проявляється у позитивному переконанні та вірі у свою здатність подолати труднощі, ефективно саморегулюватися в умовах стресу, краще керувати своїми емоціями, уникати негативних стратегій подолання стресу та швидше відновлювати емоційну стабільність. Дослідження проводилося влітку 2023 р. У розвідці взяли участь 422 особи, які проживають на території України та за її межами. Було проведено онлайн-опитування українців за допомогою гугл-форми. Досліджено, що українці, які проживають на території України, демонструють дещо вищий рівень резильєнтності порівняно з тими, хто живе за кордоном. Якість життя українців, які проживають за кордоном, несуттєво відрізняється від якості життя тих, хто залишився на території України. Існує статистично значуща різниця в рівні активності, де українці, які проживають на території України, демонструють вищу активність порівняно з тими, хто проживає за кордоном. Українці, які вимушено виїхали за кордон через воєнні дії рф, імовірно, стикаються з додатковими стресовими чинниками, такими як адаптація до нового середовища, акультурація та інтеграція у нове суспільство, що можуть впливати на їхній рівень резильєнтності. Виявлено, що такі показники, як оптимізм, автономія, особистісне зростання, позитивні стосунки, смисл життя та самосприймання, не мають статистично значущих відмінностей між групами.