Рівень сформованості позитивних цінностей у суб’єктів з різним рівнем життєстійкості - Кутовий, К.П.; Аршава, І.О. (Журнал сучасної психології, 2016)
В статті проаналізовано особливості зв’язку сформованості позитивних цінностей, сенсожиттєвих орієнтацій з рівнем життєстійкості юнаків. Представлено науково-теоретичний аналіз понять «життєстійкість», «позитивні цінності». Визначено, що передумовою життєстійкості людини в майбутньому є узгоджена система ціннісних орієнтацій, яка лежить в основі формування узгоджених життєвих цілей та планів. Виявлено, що у юнаків з високою життєстійкістю більш сформований рівень позитивних цінностей: розвинене вміння спілкуватися, хоробрість, завзятість, любов, гумор, ентузіазм. Встановлено, що високому рівню життєстійкості особистості відповідає вищій рівень сформованості позитивних цінностей. Виявлено, що показники життєстійкості мають позитивний кореляційний зв'язок з позитивними цінностями особистості, рівнем сенсу життя, саморегуляції.