Просвітницька діяльність представників вітчизняної психології першої половини ХІХ століття - Пухно, С.В. (Журнал сучасної психології, 2016)
Стаття присвячена теоретичному аналізу однієї з проблем становлення вітчизняної психології першої половини ХІХ століття, – історії поширення психологічного знання представниками професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів вказаного періоду, – Київської духовної академії, Університету ім. Св. Володимира (м. Київ), а також Слобідсько-української гімназії (м. Харків) та Рішельєвського ліцею (м. Одеса). Результати аналізу історичних джерел вказаного періоду та праць представників вітчизняної  психологічної  думки  першої  половини  ХІХ  століття,  серед  яких  Й.Б.  Шад,  А.І.  Дудрович,  Ф.Ф.  Чанов, М.М. Протопопов, І.М. Скворцов, О.М. Новицький, В.М. Карпов, П.С. Авсенев, С.С. Гогоцький, П.Д. Юркевич, П.М. Любовський, І.Г. Міхневич, свідчить про значимість їх просвітницької діяльності в поширенні психологічного  знання  як  на  території України, так і за її межами.