Психологічний аналіз феномену задоволеності життям - Скрипаченко, Т.В. (Журнал сучасної психології, 2016)
У статті проаналізовано феномен задоволеності життям, який можна віднести до тих психологічних феноменів, зміст яких є і суб’єктивним і об’єктивним одночасно. Визначено, що задоволеність життям – це складне психологічне поняття. З’ясовано, що багато психологів намагалися визначити його через інші психологічні поняття. А. Аргайл зазначав, що щастя – це стан переживання задоволеності життям в цілому, загальна рефлексивна оцінка людиною свого минулого і теперішнього, а також частота та інтенсивність позитивних емоцій. Інші дослідники поєднують задоволеність життям із поняттям суб’єктивного благополуччя особистості. Виділено також різні компоненти та фактори задоволеності життям. Було також здійснено спроби створити формулу задоволеності життям. Очевидно, що складнощі в дослідженні цього феномену обумовлені самою його природою, яка є по суті полікомпонентною.