ОСОБЛИВОСТІ ПОСТТРАВМАТИЧНОГО ЗРОСТАННЯ СТУДЕНТІВ СОЦІОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ В УМОВАХ ВІЙНИ - Кетлер-Митницька, Т. С. (Журнал сучасної психології, 2023)
У статті подано результати емпіричного дослідження особливостей посттравматичного зростання студентів соціономічних спеціальностей. Розкрито основні вимоги до фахівців домагаючих професій: уміння розуміти клієнтів, надавати емоційну підтримку, активно співпрацювати, допомогати іншим в самореалізації та прийнятті оптимальних рішень тощо. Показано емоційну перевантаженість спеціалістів зазначеного профілю в умовах війни, а також погіршення емоційного стану здобувачів вищої освіти. Пояснено важливість посттравматичного зростання студентів соціономічних спеціальностей як умови особистісної готовності до майбутньої професійної діяльності. Узагальнено результати емпіричного дослідження. Встановленно такі перетворення, пов’язані з переживанням студентами воєнних подій, як високий рівень зростання цінності життя, низькі рівні змін духовного розвитку та ставлення до інших. Виявлено, що тільки незначна кількість студентів почала відчувати внутрішню силу та здатність долати труднощі. Отримані дані засвідчили недостатню особистісну готовність здобувачів вищої освіти надавати підтримку майбутнім клієнтам. Підтверджено гіпотезу щодо існування статистично значущого зв’язку між показниками посттравматичного зростання (духовні зміни, індекс посттравматичного зростання, сила особистості, ставлення до інших та цінність життя) та віком опитаних. Не виявлено зв’язку віку з відчуттям нових можливостей та інтересів. Спроставано гіпотези щодо існування статистично значущого зв’язку між індексом посттравматичного зростання та обраною спеціальністю, індексом посттравматичного зростання та курсом навчання. Це підкреслює необхідність уточнення внутрішніх чиннків посттравматичного зростання студентів соціономічних спеціальностей.