ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ЧИННИКИ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ СТУДЕНТІВ-ПСИХОЛОГІВ - Житник, Н. В.; Кучинова, Н. М. (Журнал сучасної психології, 2024)
У статті представлено психолого-педагогічні чинники професійного становлення студентів-психологів в умовах регіонального закладу вищої освіти. З’ясовано вплив на становлення майбутніх фахівців освітнього середовища. Визначено, що освітнє середовище закладу вищої освіти у регіональному вимірі як сукупність організаційних та психолого-педагогічних умов націлене на успішне професійне становлення майбутніх фахівців, їх розвиток та самореалізацію. Виявлено зовнішні та внутрішні чинники впливу на освітнє середовище становлення майбутніх психологів за допомогою експертної оцінки стейкхолдерів, науково- педагогічних працівників, студентів. До зовнішніх чинників віднесено: соціальні і демографічні зміни в суспільстві, взаємодію з громадськими організаціями, залучення стейкхолдерів до оновлення освітніх програм, співпрацю з вітчизняними академічними колами, вивчення міжнародного досвіду підготовки сучасних психологів. Внутрішніми чинниками визначено: психологічний супровід професійної підготовки, мотиваційне забезпечення навчальної діяльності, характер педагогічного спілкування, залучення до викладацької діяльності провідних фахівців-практиків, актуальну практичну підготовку. Побудовано модель освітнього середовища, яке сприяє успішному професійному становленню студентів-психологів. Розкрито мету та завдання інтегрованого курсу «Самоорганізація та саморозвиток», які полягають у: з’ясуванні студентом моделі майбутньої професійної діяльності; об’єктивній самооцінці студентом власних професійних і особистісних якостей; позитивній самомотивації студента до професійної підготовки; професійному спілкуванні майбутніх фахівців із носіями професійної культури та майстерності; професійному середовищі, у якому студент може проявити особистісні якості, професійні компетентності. Висвітлено основну мету та завдання спецкурсу «Креативна особистість», а саме: формування у студентів теоретичних уявлень про креативність, складники креативного мислення, технології креативної діяльності; усвідомлення значущості креативного мислення у структурі діяльності психолога та усвідомлення себе як креативної особистості; оволодіння прийомами творчої дії; формування мотиваційної установки на подальший розвиток креативності. Підкреслено велике значення психологічного супроводу як комплексу психологічних заходів, спрямованих на формування психологічної культури та професійного розвитку здобувачів вищої освіти. Зазначено вагомий вплив мотиваційного забезпечення на результати навчальної діяльності майбутніх фахівців. Представлено шляхи підвищення пізнавального інтересу студентів до вивчення фахових дисциплін, підходи до організації практичної підготовки та роль культури педагогічного спілкування у професійному становленні майбутніх психологів.