ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ СТАВЛЕННЯ СУЧАСНОЇ МОЛОДІ ДО ЗДОРОВ’Я - Сурякова, М. В.; Учитель, І. Б.; Калатур, В. В. (Журнал сучасної психології, 2024)
Стаття містить результати теоретичного та емпіричного дослідження психологічних особливостей ставлення до здоров’я сучасних молодих людей. Ставлення до здоров’я визначено як систему індивідуальних, виборчих зв’язків особистості з різними явищами навколишньої дійсності, які сприяють або, навпаки, загрожують здоров’ю людей. Показано, що ставлення до здоров’я проявляється у вчинках, переживаннях і вербально реалізованих судженнях людей стосовно чинників, які впливають на їхнє фізичне і психічне благополуччя. Представлено структуру теоретичного конструкту «ставлення до здоров’я»: когнітивний компонент, емоційний компонент, поведінковий компонент, мотиваційно-ціннісний компонент. Визначено вікові та соціально-економічні аспекти ставлення до здоров’я. Відповідно до мети роботи, представлено результати емпіричного дослідження. В основу емпіричного дослідження було покладено припущення, що вікові та соціально-економічні чинники визначають особливості ставлення молодих людей до здоров’я. Виявлено загальну тенденцію визначення юнаками здоров’я як цінності, але домінуючими цінностями вказуються близькі та дружні стосунки згідно з віковими завданнями. Установлено, що більш молоді люди за віком та люди у кращому соціально-економічному становищі більшою мірою усвідомлюють зв’язок між здоров’ям та матеріальним благополуччям. Дослідження когнітивного аспекту ставлення молодих людей до здоров’я виявило різницю у розумінні фізичного, психоемоційного та соціального здоров’я. Головними чинниками впливу на своє здоров’я досліджувані вважають екологічну ситуацію та якість медичного обслуговування, тобто зовнішні чинники. Установлено відмінності емоційного компоненту ставлення до здоров’я: молоді люди недостатньою мірою здатні відчувати своє здоров’я. Вивчення особливостей поведінкового компоненту ставлення до здоров’я показало, що у цілому він має недостатній рівень розвитку. Установлено низький рівень здатності молоді контролювати стан власного здоров’я та самостійно виконувати певні дії, спрямовані на збереження фізичного і психологічного здоров’я. Вивчення мотиваційно-ціннісного аспекту ставлення до здоров’я виявило, що недостатню турботу про власне здоров’я молодші юнаки схильні пояснювати зовнішніми чинниками середовища, старші юнаки пояснюють внутрішніми чинниками. Вимірювання локусу контролю здоров’я виявило уявлення молодих людей, що їхнє здоров’я більше залежить від інших людей, аніж від них самих. За результатами кореляційного аналізу виявлено зв’язки когнітивного та ціннісного компонентів ставлення до здоров’я.