ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ СОЦІАЛЬНИХ СТРАХІВ ТА МОТИВАЦІЇ ДОСЯГНЕННЯ У СТУДЕНТСЬКОМУ ВІЦІ - Шевченко, Н. Ф.; Пріт, О. С. (Журнал сучасної психології, 2024)
У статті представлено результати емпіричного дослідження особливостей взаємозв’язку мотивації досягнень та переживання соціальних страхів в осіб студентського віку. Зіткнення з кардинальними змінами у політичній, соціально-економічній та культурній сферах призводить до втрати адаптаційних механізмів, появи невпевненості, тривоги та страху, що особливо гостро проявляється у студентському віці – періоді активної участі у соціальних сферах, виконання різноманітних соціальних ролей та зосередження на професійному становленні. Вивчення взаємозв’язку між мотивацією досягнень і соціальними страхами стає надзвичайно важливим у сучасних умовах, оскільки відкриває складні механізми регулювання соціальної поведінки, даючи змогу глибше зрозуміти, як соціальні оцінки впливають на мотивацію та успішність особистості. Результати дослідження показують, що для більшості досліджуваних осіб студентського віку характерний середній рівень прояву мотивації досягнення. Розподіл досліджуваних за рівнями прояву мотивації досягнення демонструє наявність чотирьох груп за проявом цієї мотиваційної тенденції (від низького до надто високого рівня). Вивчення особливостей прояву соціальних страхів засвідчило, що за загальною вибіркою в досліджуваних студентів на високому рівні проявляється страх невдачі та поразки, на середньому рівні – страхи неприйняття, пригнічення та самостійності, а на низькому – страхи втрати та комунікації. За результатами кореляційного аналізу зроблено висновок про те, що високий рівень мотивації досягнення успіху є оптимальним для зниження різних типів соціальних страхів. Негативні (обернені) зв’язки між високою мотивацією досягнення успіху і соціальними страхами вказують на те, що зі зростанням мотивації зменшується інтенсивність страху невдачі й поразки, страху неприйняття та пригнічення, страху втрати, страху самостійності та страху комунікації. Підтвердилося припущення про те, що соціальні страхи характеризуються віковою специфікою в період студентства; існують відмінності у прояві соціальних страхів залежно від рівня мотивації досягнення успіху.