ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОСОБИСТІСНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНЦЯМИ НА ТРЕТЬОМУ РОЦІ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ В КРАЇНУ - Фролова, Н. В. (Журнал сучасної психології, 2025)
Питання пошуку ефективних ресурсів є важливим складником відновлення особистості в контексті хронічної травматизації, яка носить динамічний характер. У статті наведено результати емпіричного дослідження, яке проводилося до третьої річниці повномасштабного вторгнення в Україну та мало метою визначити ресурси та надбання українців із метою як покращення їхнього фізичного стану, так и вдосконалення форм психологічної допомоги особам у стані хронічного стресу. Визначено, що емоційна виснаженість, порушення сну, безсоння, пригніченість та апатія є тими стенічними складниками, які переважно характеризують емоційний стан досліджуваних. Задля подолання зазначених станів як ефективні ресурси досліджуваними були вибрані «спілкування з близькими», «перегляд фільмів», «фізична активність» та «прослуховування музики». Статистична обробка результатів надала можливість визначити ресурс «альтернативна роботі діяльність (додаткова робота)» як предиктор станів тривожності (,081), депресії (,075) та ПТСР (,081) а ресурс «спілкування з близькими» – як опорний для подолання зазначених станів та ресурс «фізичне навантаження» – для опанування депресивного стану.Серед переліку надбань, найбільш важливими респонденти вважають відчуття вдячності за те, що кожен має у житті (57,3%), та переосмислення й корегування життєвих пріоритетів (57,1%), які притаманні більше ніж половині досліджуваних, тоді як «зміна пріоритету стосунків у житті», що зафіксована в 43% опитуваних, виступає предиктором станів тривоги (,114), депресії (,106) та ПТСР (,155). Перспектива подальшого дослідження полягає у вдосконаленні програми психологічної допомоги цивільному населенню з урахуванням отриманих результатів.