СПЕЦИФІКА РОЗВИТКУ ЦІННІСНО-СМИСЛОВОЇ СФЕРИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ - Шевченко, Н. Ф.; Деревянченко, Р. В. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті представлено результати емпіричного дослідження специфіки розвитку ціннісно-смислової сфери здобувачів вищої педагогічної освіти.Актуальність дослідження зумовлена необхідністю оновлення підходів до професійної підготовки майбутніх педагогів в умовах змін в освітній системі України, її інтеграції у світовий освітній простір, збереження національних цінностей та розвитку соціально орієнтованої системи цінностей і смислів. Це вимагає більш глибокого аналізу формування ціннісно-смислової сфери здобувачів вищої педагогічної освіти в контексті їхньої професіоналізації. Ціннісно-смислову сферу здобувача вищої педагогічної освіти визначено як багаторівневе структурне утворення, що включає комплекс особистісних цінностей, мотиваційних детермінант професійної діяльності та професійних інтересів. Ціннісно- смислова сфера майбутніх фахівців формується під впливом процесу професіоналізації, що супроводжується глибоким усвідомленням і прийняттям цінностей та життєвих смислів, пов’язаних із майбутньою професійною діяльністю та особистісним становленням. За результатами проведеного дослідження встановлено, що найбільш значущими для респондентів виявилися цінності доброти, універсалізму та досягнень, що свідчить про орієнтацію на гуманістичні ідеали, відкритість до різноманітності та прагнення до самореалізації. Професійна мотивація майбутніх педагогів характеризується високим рівнем усвідомленої професійної потреби, високою допитливістю, а також позитивним ставленням до педагогічної діяльності загалом. Водночас функціональний інтерес і епізодична цікавість мають середні показники, що може свідчити про необхідність подальшого педагогічного впливу та практичного занурення у професію. Структура професійних інтересів також виявилася ієрархізованою: домінує особистісно орієнтований «Я-інтерес», далі – зацікавленість у предметно-дисциплінарному аспекті та меншою мірою – інтерес до виховання та розвитку особистості. Таким чином, результати дослідження підтверджують, що становлення майбутнього педагога відбувається у складній взаємодії особистісних цінностей, мотиваційних установок та професійних інтересів, що зумовлює необхідність цілеспрямованої психолого-педагогічної підтримки цього процесу.