ФОРМУВАННЯ ДУХОВНО-МОРАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА

Ключові слова: цінність, духовність, духовно-моральні цінності, майбутній учитель, твори образотворчого мистецтва.

Анотація

У статті розглянуто формування духовно-моральних цінностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва. Уточнено комплекс понять «цінність», «духовність», «моральні цінності», «духовно- моральні цінності». Виявлено, що проблема формування духовно- моральних цінностей, таких як гідність, добро і зло, обов’язок, честь, щастя, на різних історичних етапах, у контексті різних філософських і наукових парадигм осмислювалася як організація світобудови, соціального життя та існування суспільства як складного ієрархічного утворення, становлення, розвитку і соціалізації особистості тощо. Проведено аналіз теоретичних праць вітчизняних та зарубіжних науковців, який свідчить, що сучасні умови потребують формування духовно-моральних цінностей у майбутніх фахівців і є актуальною проблемою мистецької освіти, а також необхідною умовою впливу на формування духовного світогляду особистості. Окреслено використання в освітньому процесі образотворчих творів світового значення для формування духовно-моральних цінностей майбутніх учителів образотворчого мистецтва. Визначено та охарактеризовано певні образотворчі твори, за допомогою яких у майбутніх фахівців формується ставлення до мистецтва, пробуджується інтерес до нього, комплексно розвиваються професійні здібності, формуються навички та вміння сприймання творів означеного напряму. Виявлено, що формування духовно-моральних цінностей у майбутніх фахівців засобами образотворчих творів передбачає здатність студента до розвитку культурно-духовного та індивідуально-особистісного змісту. Конкретизовано, що процес формування духовно-моральних цінностей у майбутніх учителів образотворчого мистецтва – це складний багатоаспектний психологічний процес, який впливає на пізнання, усвідомлення й розуміння внутрішнього світогляду, свого призначення у світі. Підсумувавши отриману під час аналітичних розвідок інформацію, можна стверджувати, що впровадження в освітній процес розгляд шедеврів образотворчого мистецтва сприяє формуванню духовного світогляду майбутніх учителів, адже високодуховна та морально вихована молодь завжди буде жити за законами Істини, Добра та Любові.

Посилання

1. Бех І. Виховання особистості: сходження до духовності. Київ : Либідь, 2006. 272 с.
2. Вишневський О. Теоретичні основи сучасної української педагогіки : навчальний посібник. Київ : Знання, 2008. 566 с.
3. Каган М. Залучення іншого до своїх цінностей. Мистецтво, музикознавство, музична психологія та музична педагогіка : хрестоматія. Вип. 1 (2). Москва : Прометей, 1991. С. 165–171.
4. Малахов В. Етика. Курс лекцій : навчальний посібник. Київ : Либідь, 2001. С. 103.
5. Олексюк О. Формування духовного потенціалу студентської молоді в процесі професійної підготовки : автореф. дис. ... д-ра пед. наук: 13.00.01; 13.00.04; Київський ун-т ім. Т. Шевченка. Київ, 1997. 50 с.
6. Сковорода Г. Твори. Київ, 1994. Т. 1. 530 с.
7. Шайгородський Ю. Суспільна мораль як система цінностей URL: http://www.politik.org.ua/vid/ bookscontent.php3?b=20&c (дата звернення: 20.12.2021).
8. Шевченко Г. Проблеми духовності людини ХХІ століття. Духовність особистості: методологія, теорія і практика. 2012. № 5 (52). С. 242–250.
Опубліковано
2022-06-03
Як цитувати
Стрілець, О. В. (2022). ФОРМУВАННЯ ДУХОВНО-МОРАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА. Педагогічні науки: теорія та практика, (1), 220-224. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-1-33
Розділ
РОЗДІЛ VI. ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИХОВАННЯ